Skip to content

Sesongen 2023 er snart i gang for alvor, og vi har fått en prat med A-lagstrenerne, Mentor Muller og Kim Munkvold. Vi i Hundvåg fotball er veldige glade for å ha begge to med på laget, og tror at dette kan bli et meget spennende år!

 

Kan du fortelle litt om deg selv?

Mitt navn er Mentor Muller. Jeg er 45 år, utdannet sivilingeniør innen veg, og prosjektledelse ved NTNU i Trondheim. Bortsett fra å være fotballtrener i Hundvåg, jobber jeg som prosjektleder og vegplanlegger, ved Sweco Norge på Forus. Jeg har over 13 års erfaring innen samferdselsprosjekter. Jeg bor for tiden i Tananger, er gift og far til to fantastiske jenter, en på 7 år (snart 8 år), og en på 5 år (snart 6 år). Ingen av jentene eller fruen er interessert i fotball.

Hva er fotball-bakgrunnen? Som spiller, trener. Har du en favoritt-klubb eller spiller internasjonalt?

Bakgrunnen min som fotballspiller er stor sett fra futsal. Ønsker å tro at jeg var en habil futsalspiller, og mindre god fotballspiller på en 11-er-bane. Jeg vokste opp på Balkan i Kosovo, med en annen type fotball enn det jeg møtt når jeg kom til Norge tidlig på 90-tallet.

Jeg klarte aldri å lære å spille 11-er fotball, på grusbaner og humpete gressbaner. Jeg skada korsbåndet i det høyre kneet da jeg var 19 år, og derfra ble det slutt på drømmen om å bli profesjonell fotballspiller. Ca. to etter skaden begynte jeg å spille for gøy – stor sett futsal.

Kunnskapen og kompetansen jeg har som fotballtrener er fra blant annet kursene som UEFA C, UEFA B-lisen og UEFA Youth B (NFF spillerutvikling B), Trenerutvikling (4 moduler- med spiller og spillet i fokus) med Norsk Toppfotballsenter og noen flere kurs. I løpet av 12 årene som fotballtrener har jeg opparbeidet meg bred erfaring innen spiller og lagutvikling. Kursene og erfaringen jeg har, gjør at jeg har flere knagger å henge kunnskapen min på. Det gjør at jeg også er trygg i rollen som A- lagstrener.

Tidligere trente jeg lag som Siddis FC (4 div.). Med null erfaring som trener, og et lag som hadde aldri spilt i 4 div. tidligere, endte vi opp i den øverste del av tabellen. Etter det, gikk turen videre til Madla, der fikk jeg prøve meg frem i aldersbestemt satsingslag helt fra G13- G19. I Madla lærte jeg utrolig masse fra trenerkollegaene, spillerne og andre som var i klubben. I Madla ble det kretsmesterskap, deltok par ganger i Dana cup der ble det bronse, og året etter det røk vi i kvartfinalen, spilt NM finale i Rogaland, vant en del lokale turneringer, og utviklet mange gode spillere som gikk videre til Viking og Sandnes Ulf.

Etter oppholdet i Madla ble det 1 år hos Sandnes Ulf. Der hadde jeg ansvaret for G15-laget både i den lokale serien og nasjonale turneringer. Mange av dem som var med det laget spilte NM junior finale mot Molde jr. i november 2022. Videre ble det 1 år hos Hinna med jr./ rekrutt laget, og G20. Jeg har hatt ca. to med fri fra trenervervet, som har hjulpet meg med å forberede (lese og studere) meg enda mer, innen den filosofien jeg tror på. Planen er å gjør det bedre med A-laget til Hundvåg enn det er jeg fått til tidligere. Jeg har ambisjoner, er motivert og sulten på suksess!

Etter mange år i lokalfotballen, der jeg har vært heldig og jobbet med mange flinke folk som trenere, lagledere, supportere og foreldre, som jeg har lært utrolig mye av. Læringen og kompetansen jeg har opparbeidet meg ila disse årene, har gjort meg tryggere i mine beslutninger, formet meg som trener og spillefilosofien min.

Å være trener for A-laget til Hundvåg er ikke mye annerledes enn det jeg har vært gjennom tidligere. Vi har en ung og fantastisk spillergruppe, som jeg har virkelig fått sansen for. I trenerteamet har jeg med meg en god gjeng med ulike kompetanse, forskjellige personligheter, noe jeg synes er viktig for trenergruppens dynamikk, men alle har en kjærlighet for klubben, laget og spillerne. Jeg har sansen, og liker å jobbe i klubber der treneren får frihet til å opptre profesjonelt, selv om vi som amatørklubb har begrenset med ressurser. Med et slik trenerteam og så stort engasjement er det litt luksus, som jeg ikke er så vant med i fotballverden. Det setter jeg stor pris på, og det er uten tvil inspirerende.

Hvordan er det å være trener for A-laget? Hvordan ser miljøet ut, og hvordan er stemningen i troppen og i garderoben?

Miljøet og stemningen er bra. Det er en spillergruppe som kjenner hverandre godt, og jeg får ikke skrytet nok av spillerne i hvordan de har tatt utfordringen med ny trener, ny praksis på trening o.l., noe jeg mener kommer til å påvirke miljøet og prestasjonsutviklingen i laget fremover. I tillegg til 3-4 av erfarne spillerne som har gitt seg, eller ønsker å trappe ned, har jeg gjort noen små endringer rundt A-lagstroppen, som jeg er mener er nødvendige for læringen som jeg vil ha i spillergruppen.

Har dere laget en målsetning for sesongen? Hva er i så fall den?
Målsettingen for sesongen er å få struktur i spillet vårt, jobbe med fysikken og styrken til spillerne slik at vi kan spille med høy intensitet. Et solid og aggressivt soneforsvar, og få 2-3 angrepsmønsteret som alle spillerne kommer til å kjenne seg igjen. Tabellplasseringen er litt vanskelig å forutsi, men for meg er det viktigere å få «brikkene» på plass i laget, utvikle våre unge spillere, og prøve å spille god fotball.

Hvem tror dere blir de tøffeste motstanderne i år?
Det er ofte slik at lag som rykker ned, satser på å rykke rett opp igjen. Ofte klarer de å beholde spillerne sine fra 3 div., og dermed blir disse lagene naturlige favoritter til å rykke opp, og alltid vanskelig å møte disse lagene. Det er også lag som satser med å rykke opp, de er flinke til å hente gode spillere fra andre lag, og blir dermed blir tøffe å møte. Det er de lagene jeg liker å spille mot også, litt på grunn av konkurranseinstinktet mitt, og for å ha et referansepunkt på hvor ligger vi i forhold til planene våre. Det er også andre lag fra klubber som har et 2-er-lag. De er ofte uforutsigbare, siden dem kan stille med gode lag, og med lag full av yngre spillere. Ellers er det lag som har erfaring fra 3 div., som kan være utfordrende.

Hvilke egenskaper ønsker dere å dyrke fram i laget og hos spillerne?
Jeg er fan av mengdetrening og terping av detaljer, og å trene spillere med ambisjoner, uansett hvor store eller små de måtte være. Det er veldig motiverende for meg som trener å vite at en spiller vil dette. Ved å kjøre spesifikke øvelser for forskjellige posisjoner på banen, blir det letere for spillerne å forstå hovedtrekkene i det som forventes av dem, og få relasjoner mellom posisjonene på banen. For meg er det utrolig viktig f.eks. en pasning som skal spilles i bakrom skal ha riktig retning, fart, timing av han som slår den. Samtidig er det også viktig med timingen av løpene i bakrom, av indreløper, ving eller spiss. Det og relasjonene mellom spillerne kan ikke trenes på en annen måte, enn å trene på det- ikke bare en gang men over flere uker, og repeteres igjen, og igjen og igjen!
Egenskaper jeg ønsker å dyrke frem er fysiske, taktiske og mentale ferdigheter. Tekniske ferdigheter er ganske bra hos alle spillerne jeg har i troppen. De må vedlikeholdes, finjusteres og utnyttes til beste for laget, og for spillerens utvikling. Den fysiske delen prøver vi å gjør med ball, i øvelser som det lar seg gjør. F.eks. kjører korte spill sekvenser med høy intensitet, i flere omganger, samt hurtighets øvelser. Det blir ikke løp i skoger og fjell, og slik. Den taktiske dimensjonen skal dyrkes frem på ved at spillerne skal trene på de posisjonene, dem skal spille i, og kjøre shadow-øvelser.

Hva tror dere at dere trenger å jobbe mest med i laget i tiden framover?
Den mentale dimensjonen er kanskje den mest utfordrende for en trener, synes jeg. Men når du har utøvere som vil, og har ambisjoner, da blir det enklere. Et riktig tankesett, sunn treningskultur, gode opplevelser i treningshverdagen i tillegg til mestringsfølelsen, kan bidra med å bygge selvtillit over tid. Du trenger ikke å være i en toppklubb for å få det til. Det er «gratis», og trengs ikke store ressurser til det, men bare en spillergruppe, trenerteamet og klubb som må ha et felles mål, lage en struktur og en plan i hvordan det skal gjøres, da kan det bli mange gode opplevelser for de fleste.

Spillerne på banen spiller i henhold til sine sett med ferdigheter. Planen min er å sette opp en formasjon, og spillestil som passer spillergruppen. Det vi trenger å få inn i laget asap, er lagstruktur, klare posisjoner på banen og tydeliggjøre ansvaret som hver posisjon har i forsvar og i angrep.

Jeg liker å ha en klar spillefilosofi og noen prinsipper og under prinsipper, som jeg må få i laget, fra hvordan vi skal angripe og forsvare oss mot lag som ligger i balanse, i ubalanse og fra faste situasjoner. I grove trekk kan jeg vel si at det blir fokuset fremover.

Hvor lang tid det tar avhengig av repetisjonene, kvalitet på trening og spillerens nivå for å ta til seg ny informasjon, og endre måten å spille på. Vi har så vidt begynt med et angreps mønster/ prinsipp nå. De to neste ukene skal vi fokusere på forsvar, individuelt, forsvarsledd og lag.

Er det noe annet dere vil trekke fram eller si?

Det jeg vil trekke frem er tekniske ferdigheter på denne unge spillergruppen jeg har, og lojaliteten de har overfor lagkameratene og klubben. Jeg kjenner ikke mange spillere med så gode tekniske ferdigheter, der de har vært gjennom en trøblete sesongstart i fjor, og mange lag som ukentlig sender forespørsel på prøvespill for halvparten av spillerne våre, allikevel velger dem å være i klubben sin. Det trengs mot for å brette opp ermene og begynne med noe nytt, istedenfor å gå til en av klubbene som har rykket ned fra 3 div., eller de som satser å rykke opp, og er et godt etablerte lag fra før av.

Vil også nevne trenerteamet om engasjementet deres rundt laget og klubben. Det er noe jeg setter stor pris på, og det engasjerende. Jeg personlig mener at mange av disse spillerne kunne spilt på et høyere nivå, enn der vi er nå. Min jobb blir å utvikle dem, fremheve kvaliteten deres og spille god fotball, så får tiden vise hva vi klarer å få til.

Så hører vi fra Kim:

Kan du fortelle litt om deg selv?
Kim Munkvold, født og oppvokst i Trondheim, flyttet til Lillehammer og bodde der i 13 år før jeg flyttet hit sommeren i 2020. Jeg er forlovet med vakre Emilie og vi har to fantastiske og energiske barn.

Hva er fotball-bakgrunnen? Som spiller, trener. Har du en favoritt-klubb eller spiller internasjonalt?
Jeg startet tidlig med fotball som ung, men det ble etter hvert langrenn som tok alt fokuset fram til jeg var rundt 15-16 år. Da var det tilbake til fotballbanen, men da ble det mest som hobby. Men jeg har alltid fulgt med på fotball og ser mye på fotball. På Lillehammer tok jeg over som hovedtrener for rekruttlaget til Lillehammer kvinner, noe jeg var i 2 år før jeg følte det var nok.

Jeg er trønder, så hjertet mitt tilhører Rosenborg. Men Hundvåg Fotball har fått en spesiell plass også. Fotball er en lagidrett, så for meg er det vanskelig å trekke fram en favoritt spiller. Jeg er veldig Zlatan fan. Den arrogante typen som alltid leverer. Da har du lov å være litt klysete. Man kan jo ikke unngå å nevne Messi som alltid bærer ett helt lag eller nasjon på sine skuldre.

Hvordan er det å være trener for A-laget? Hvordan ser miljøet ut, og hvordan er stemningen i troppen og i garderoben?
Det å få være en del av trener teamet rundt A-laget på Hundvåg er fantastisk.

Det å få være en del av ei gruppe som alltid vil litt mer gir jo energi. Det å kunne gå ned på Sport1 å kjenne den entusiasmen og interessen er magisk. Det å få ta del i sjela til øya er for meg en gave.

Ett viktig punkt for meg er å bygge kultur hele veien. Så det er ikke bare laget jeg bryr meg om. For laget er ingenting om vi ikke jobber nedover i aldersgruppene.

Jeg håper mitt bidrag til klubben er med på å skape trygge rammer for barn, ungdom og voksne.

Jeg kom inn i bilde for ca. Ett år siden og det var en sesong som en berg og dalbane. Jeg føler nå med den erfaringen vi fikk, har gjort at flere har skjerpet seg noen knepp, gir noen prosent ekstra for å gjøre 2023 sesongen litt bedre, og er med på jobben med å få Hundvåg til først og bli ett topplag i 4.div før målet flyttes videre opp mot opprykk. For spillere og kvalitet har vi til å klare det. Det kommer yngre og sultne spillere i årene som kommer.

 

Har dere laget en målsetning for sesongen? Hva er i så fall den?
Jeg personlig ønsker å se progresjon fra sesongen som har vært. Se at de utvikler seg som spiller, men også som person. Med de kvalitetene vi har i laget bør vi klare å stabilisere oss godt inn på øvre halvdel.

Det er et meget ungt lag, ny hovedtrener og noen som har gitt seg, flere som er på tur opp og noen har allerede tatt steget opp fra yngre lag. Vi er sultne på å få til store ting med selveste sjela på øya. A-laget skal ta steg, mot ett mål om opprykk innen noen år.

Hvem tror dere blir de tøffeste motstanderne i år?

Jeg har ikke satt meg så veldig mye inn i akkurat hvem som blir de største konkurrentene. Som oftest er man selv sin største konkurrent. I fotball lever hver kamp sitt eget liv. Men jeg regner med Sola vil opp igjen og kommer til å være i toppen, samme med Varhaug og Rosseland.

Hvilke egenskaper ønsker dere å dyrke fram i laget og hos spillerne?
Vi har lagt en plan på hvordan vi skal spille defensivt og offensiv fotball.

Små enkle oppgaver for hvert enkelt ledd. Om vi klarer dette som ett lag har vi noe stort på gang. Men vi ønsker å utvikle hver enkelt sin ferdighet steg for steg. Utvikle unge spillere til å ta steget opp og kanskje videre om de ønsker selv.

Hva tror dere at dere trenger å jobbe mest med i laget i tiden framover?
Automatikk og signaler. Om vi får en forståelse på dette gjør ting seg selv.

Og om kondisjon og fysikk er på lik linje som resten skal vi da ligge ett hakk foran hele veien. Med gode planer, forståelse, ork og en krigervilje kommer man langt.

Er det noe annet dere vil trekke fram eller si?

Det å få være en del av Hundvåg som bydel er fantastisk. Jeg møter på hyggelige og fine folk over alt. Det å få være en del av en klubb som dette gir motivasjon og glede. Hver dag jeg er rundt på områdene ser jeg folk i alle aldre smile og le, kose seg med idrett. Dette er veldig viktig for meg.

Jeg håper så mange som mulig ønsker å være med å løfte idrett til ett nytt nivå her på øya. Unge spillere skal ha noe å se opp og fram til. Da trenger vi at flere viser litt engasjement når det kommer til f.eks. kamper. Jeg vil også takke alle sponsorer som stiller opp og bidrar til at dette er mulig. Uten dem blir det lite aktivitet.

Vi takker begge to for praten og ønsker lykke til med trenerjobben og sesongen. Vi håper mange tar turen for å støtte laget. Heia Hundvåg!